Mevrouw van Winkel over de seniorenmidweek “Alle hulp was hier zo fantastisch!”

Sinds het overlijden van haar man zeven jaar geleden ging mevrouw Winkel (80) uit Woerden niet meer op vakantie. Tot iemand van de diaconie voorstelde om haar aan te melden voor de gratis seniorenmidweek ‘Ouderen in het zonnetje’ in december 2022, georganiseerd door RCN Vakantieparken en Het vakantiebureau. Als ze terug memoreert aan de vakantieweek glundert ze van oor tot oor. “Ik heb hier zo’n fijne week gehad! De begeleiders en het personeel van RCN Vakantiepark de Jagerstee waren fantastisch, ze vlógen voor je!”

“Ik ben iemand die niet gauw zelf iets onderneemt, en al helemaal niet alleen”, vertelt mevrouw Winkel. Het is inmiddels alweer een aantal maandjes geleden dat ze samen met andere senioren op RCN Vakantiepark de Jagerstee in Epe was, maar ze vertelt erover alsof het gisteren was.

“Toen mijn man nog leefde, gingen we samen op vakantie naar de Jagerstee. Voor mij was dit park dus wel een ‘thuisplekje’. Maar na zijn overlijden ben ik niet meer op vakantie geweest. Toen iemand van de diaconie voorstelde om mij op te geven voor de seniorenmidweek ‘Ouderen in het zonnetje’, twijfelde ik wel even. Toen ik hoorde dat ik ook naar de Jagerstee kon, ging mijn hart sneller kloppen. Ik dacht ‘de kerk stuurt me vast niet zomaar ergens heen’ dus ik heb ‘ja’ gezegd, ook al kende ik niemand.”

Steuntje

Al tijdens haar vertrek naar de Jagerstee was het ijs snel gebroken. “Ik stond klaar met kippenvel op mijn armen, maar de diaconie heeft het allemaal zo fijn voor me geregeld. Ik werd gebracht en gehaald. Het klikte meteen met de chauffeur die mij bracht. Bij aankomst bleef hij nog even bij me. Ik werd ‘warm’ overgedragen aan de begeleider van de vakantieweek. Dat steuntje van hem had ik écht even nodig om me op mijn gemak te voelen.”

Meteen bij aankomst in de bungalow viel mevrouw Winkel van de ene verbazing in de andere. “Het huisje was zó gezellig in kerstsfeer ingericht, er stond een groot pakket met lekkers op het aanrecht. De bedden waren netjes opgemaakt. Het voelde als één groot warm bad. De maaltijden hadden we in het restaurant, waar we met een busje naar toegebracht werden.”

Niks dan lof

Mevrouw zat met één andere gast en twee begeleiders in een 6-persoons bungalow. “Over de begeleiders en het personeel van de RCN Vakantiepark de Jagerstee niks dan lof. Ik heb het zo getroffen! Je hoefde maar een kik te geven en ze hielpen je. De sfeer in de groep was ook geweldig, ik heb echt geen enkele wanklank gehoord. Iedereen was zo lief en behulpzaam. Als ik mijn stok liet vallen, was er altijd iemand die hem oppakte. Allemaal van die kleine dingen waar je zo vreselijk van kunt genieten. Hier mag je de eenzaamheid van thuis even loslaten en vakantie vieren.  En wat ik zo fijn vond, is dat we bidden en dankten voor het eten. Dat ben ik thuis ook gewend.”

Genoeg ontspannen

Hoe zo’n vakantie eruit ziet? Mevrouw Winkel blíjft erover praten: “Je werd echt vrijgelaten, je kon genoeg ontspannen, maar je kon ook aan van alles meedoen. Overdag hadden we een beautyochtend of kon je kerststukjes maken. We bezochten een kasteel en een kerk in Epe waar we ook bij het carillon mochten kijken. Ik kan moeilijk traplopen, maar de twee begeleiders namen me onder hun hoede en hielpen me. ‘s Avonds kwamen er hoornblazers naar de accommodatie. Ze vertelden over het ontstaan van de handgemaakte hoorns uit de Epese bossen en ze gaven een voorstelling hoornblazen zoals dat vroeger ging. Vier hoornblazers stonden ieder op een punt van het veld, één begon te blazen en die gaf een signaal door aan de ander. Zo stonden de hoornblazers vroeger, als er gevaar dreigde, in contact met elkaar. Het was een hele nieuwe ervaring voor mij.

“s Avonds kon je in het restaurant blijven om een spelletje te spelen of in je eigen bungalow blijven. We brachten de avonden meestal door in onze eigen bungalow met een groepje gasten en begeleiders uit de naastliggende huisjes. De begeleiders speelden op de gitaar en de banjo en we zongen samen kerstliederen en andere liederen.”

Stok aan de kant!

Een bijzondere herinnering aan de vakantieweek vond mevrouw Winkel de laatste avond. Dit herinnert me aan de periode met mijn man. Hij hield zó van dansen; ik heb een goed leven met hem gehad. Toen hij al op jonge leeftijd in een rolstoel terecht kwam, zaten we samen op rolstoeldansen. Ik heb op de ‘bonte avond’ ook zelf gedanst, ik had het niet verwacht. Eén van de begeleiders zei ‘Kom op, gooi die stok aan de kant!’ en daar gingen we!”

Mevrouw Winkel kijkt terug op een mooie ervaring die ze niet snel zal vergeten. Het afscheid op vrijdag viel haar dan ook best zwaar. “We hebben de medewerkers van RCN Vakantiepark de Jagerstee bedankt met een eigengemaakte kerstklok. We sloten af met het zingen van ‘Stille Nacht’. We sloten dus zalig af, net als de hele week was. Ik teer er nog steeds op!”

De seniorenmidweek ‘Ouderen in het zonnetje’ wordt jaarlijks georganiseerd in december door Het vakantiebureau en RCN Vakantieparken. Deze week is bedoeld voor senioren die vanwege een klein sociaal netwerk en/of een krappe beurs niet meer zelfstandig op vakantie kunnen. Meer informatie leest u op hetvakantiebureau.nl/ouderenmidweek.