“Het mooie aan dit werk is dat we ook mantelzorgers even kunnen ontlasten”

Werken in de zorg is ze met de paplepel ingegeven. Nu zijn ze zorgvrijwilliger in de vakantieweek met mantelzorgers en hun partner met dementie in Dennenheul in Ermelo. Voor een rondje fietsen met de gasten op de duofiets draaien Annefleur Askes en Karlijn Burgler hun handen niet om. De 18-jarige Amersfoortse vriendinnen behoren tot de jongste zorgvrijwilligers van Het vakantiebureau. 


jonge vrijwilliger zorgvakantie

Annefleur en Karlijn zijn tweede- en derdejaars student van de opleiding Verpleegkunde. Annefleur: “Ik speelde vroeger al doktertje en vond het altijd leuk om voor mensen te zorgen. Ik wilde eigenlijk eerst het onderwijs in. Op de laatste dag heb ik heb me nog aangemeld voor de opleiding Verpleegkunde. Ik heb er geen moment spijt van.”

Beide studenten hebben hun roots in de zorg. Annefleurs opa en oma draaien al heel wat jaren mee als vrijwilliger bij de zorgvakanties van Het vakantiebureau. Annefleur: “Zij vertelden vaak enthousiaste verhalen waardoor ik ook nieuwsgierig werd en me heb aangemeld. Karlijn mocht ook mee.” Ook Karlijn komt uit een familie met een zorghart. “Mijn moeder is verpleegkundige en mijn opa zat op de ambulance. Ik wist al van jongs af aan dat ik in de zorg wilde werken.” Op school hebben beide studenten ook stage gelopen op een psychogeriatrische afdeling en ervaring opgedaan met ouderen met dementie.

Voldoening

Als we de twee vriendinnen op de vierde dag van hun werk in Dennenheul spreken, krijgen ze al zoveel voldoening. Annefleur: “Vanaf dag 1 was de sfeer onder de gasten goed. Meteen op de eerste avond zeiden de gasten al ‘het voelt goed, het is zo fijn om weer onder de mensen te zijn’. We ervaren dat de mensen heel blij en dankbaar zijn voor het werk dat je doet. We hebben net een rondje met een echtpaar op de duofiets gefietst. De man zei dat hij dit echt fantastisch vond. Hij had nooit gedacht dat hij dit nog mee zou maken omdat hij niet meer zelfstandig kan fietsen. Dit was zó speciaal voor hem.” 

Loslaten

Annefleur: “Het mooie aan dit werk is dat wij ook de mantelzorgers even kunnen ontlasten van hun zware zorgtaak. ”Het is voor mantelzorgers lastig om hun partner los te laten en de zorg over te dragen aan iemand die ze nog niet goed kennen. Ze zijn gewend om alles zelf in de hand te houden. Maar gelijk op de eerste dag kwam dat proces van loslaten al een beetje op gang. Eerst hielpen we alleen bij de ochtendzorg, maar naarmate de dag vorderde, kwamen de mantelzorgers steeds vaker naar ons toe met een hulpvraag. Het is mooi om te zien dat ze die hulp vragen en hun zorgtaak even los kunnen laten zodat zij ook écht vakantie kunnen vieren. Iedere dag is voor ons weer een mooi leermoment.”

Wat gasten zoal doen tijdens een vakantieweek? Karlijn: “Ze kunnen rustig op de locatie blijven, een spelletje Rummikub spelen of even het bos in. Maar ze kunnen ook meedoen met allerlei activiteiten. Gisteren was er een creatieve activiteit. De pastor ging met de mensen in gesprek en Annefleur en ik speelden gitaar en zongen. Vanochtend hebben we een kerk in Ermelo bezocht en het ritje op de duofiets gemaakt. Morgen maken we met tien gasten een huifkartocht en donderdag gaan we met de boot vanaf de Eemhof naar Bunschoten- Spakenburg en daar een visje eten.”

Dankbaar werk

Het werk is niet alleen mooi, maar het kan ook zwaar zijn. Karlijn: “Het werk is best intensief. Daarom hebben we iedere dag na de lunch een paar uur vrij, dan is er een middagwacht. De meeste gasten gaan rusten en wij kunnen ook even rusten of naar het dorp. Die vrije tijd heb je echt nodig.” Maar Annefleur en Karlijn genieten vooral van dit werk. “Het is dankbaar werk, mensen waarderen de zorg en aandacht die ze krijgen enorm. Het is fijn om de partners een weekje te ontlasten, daar krijgen we energie van. Ik zou tegen iedereen die nog twijfelt over het werken als (zorg)vrijwilliger, willen zeggen: ‘probeer het gewoon een keer om te kijken of het wat voor je is.” 

Ook (zorg)vrijwilliger worden?

Het vakantiebureau is altijd op zoek naar (zorg)vrijwlligers die aandacht geven aan de vakantiegasten, een luisterend oor bieden en samen met de gasten plezier maken. Ook jongeren vanaf ca. 18 jaar zijn meer dan welkom om tijdens zo’n diaconale week mee te draaien en te ervaren hoe het is om op deze manier iets voor de ander te betekenen. Lees meer over het vrijwilligerswerk bij Het vakantiebureau.