Vrijwilligers in de vakantieweken Ria en Gerrit Ardon: “Wij zijn er zwaar verslaafd aan geraakt”

Na jaren van trouwe dienst in de vakantieweken ‘viel het doek’ in de afgelopen muziekweek voor onze vrijwilligers Ria en Gerrit Ardon. Het aantal weken dat ze mee draaiden, gaat ver over de honderd. Met veel dankbaarheid kijken ze terug op een mooie periode in hun leven.

“Mijn moeder kwam in de jaren 60 naar de Blije Werelt in Lunteren in de weken voor vermoeide huismoeders”, vertelt Ria lachend. “Ik ging wel eens mee om haar op te halen en zei altijd ‘daar wil ik later ook werken’.” Ria was al jong weduwe en toen haar kinderen wat groter waren, zag ze haar kans schoon en ging ze in 1986 voor het eerst mee als vrijwilliger in een vakantieweek. “Ik vond het heerlijk om een weekje voor mezelf te hebben.” 

Lief en leed delen

In de jaren die volgden, leerde ze Gerrit kennen die in zijn werkbare leven de boer op ging als groenteman. Pas toen hij met pensioen ging, besefte hij wat hij al die jaren voor zijn klanten had betekend. Hij werd overstelpt met brieven en cadeaus. “Mensen deelden lief en leed met me. En ik wilde nog helemaal geen afscheid nemen. Ik kon niet van hard werken ineens niks doen. Dus ik besloot een weekje met Ria mee te gaan. En ik kan je zeggen: ik ben er – net als Ria – zwaar verslaafd aan geraakt.”

Met een warm gevoel thuis

Inmiddels bouwen Gerrit en Ria hun eigen vakanties om de vakanties met Het vakantiebureau heen. “Er zijn jaren geweest dat we wel 8 tot 10 keer per jaar meegingen. Mensen kunnen hier hun verhaal kwijt, wij luisteren. Het is een vakantie met aandacht. Het is zo fijn als mensen zeggen ‘Wat doe je toch veel voor ons’. We doen het uit liefde omdat we van mensen houden. Je komt iedere keer weer met een warm gevoel thuis. Het is een prachtige aanvulling op ons pensioen.”

Structuur

Ria begon destijds als gastvrouw in de Blije Werelt en is inmiddels weekcoördinator. “Ik heb geen achtergrond in de zorg, maar wel altijd voor mensen gezorgd. In zo’n vakantieweek pak ik alles aan; ik heb ook nachtdienst gedraaid. Als je alle facetten van dit werk een keer hebt gedaan, ben je beter in staat leiding te geven.” Gerrit zwaait de scepter in het restaurant en is daar de meeste ochtenden al om 6.30 uur te vinden. Gerrit: “Mensen vinden dat ik soms strak op de planning ben. Ik ben iemand die vooruit denkt en ik vind het belangrijk dat alles op tijd klaar staat. Gasten varen wel bij structuur in zo’n vakantieweek”.

Muziekweek

Net als de vakantiegasten in de muziekweek hebben Ria en Gerrit zelf ook liefde voor muziek. “We zingen graag en genieten ervan als we de gasten muziek zien maken. Van zingen, spelen op de dwarsfluit of cello tot het maken van muziek met sambaballen. Alles is mogelijk in zo’n week. Je krijgt tranen in je ogen tijdens de grote uitvoering op vrijdagmiddag. Iedereen doet mee. Deze week maken we ook een uitstapje naar het Radio Philharmonisch Orkest in Hilversum, geïnitieerd door onze muziekcoördinator Jaap die daar contacten heeft. Heel bijzonder!”

Oud & Nieuw

Wat was het hoogtepunt in al die jaren? Gerrit: “Die zijn er veel hoor! De Oud & Nieuw weken vinden we altijd heel bijzonder. Bijvoorbeeld als je met de jaarwisseling met alle gasten in een grote kring staat en samen onder het genot van oliebollen en champagne het nieuwe jaar instapt. Juist mensen die alleen zijn, komen graag in deze weken. De Oud & Nieuw weken zitten altijd vol. Maar ook de Paasweek is een feest. We doen in zo’n week vaak iets extra’s voor de gasten. De ochtend na de Paaswake slapen de gasten wat langer uit en krijgen dan wat lekkers bij het ontbijt: paté, rosbief of een gebakken eitje. Echt een feest voor de mensen.”

Aanpassen

Naast hoogtepunten kan het niet anders dan dat er ook dieptepunten zijn. Gerrit: “We hebben ooit eens – ook in de Oud & Nieuw week – te maken gehad met het norovirus. 14 gasten en 10 vrijwilligers hadden het. En ik liep maar beschuitjes te smeren. Een ramp was het maar het moet allemaal wel doorgaan. Dan moet je handelen. Dat is soms best een uitdaging en dat weet je niet van tevoren. Soms moet je je programma omgooien of aanpassen. Zo hadden we ook een keer in een Paasweek een uitje georganiseerd maar het was prachtig weer. Gasten zaten heerlijk in het zonnetje op het terras en wilden niet weg. Dan passen we het programma aan.”

Vriendschappen

Nu is het tijd om het stokje over te dragen. “Onze boodschap aan nieuwe vrijwilligers? Zet je verstand op 0 en probeer het gewoon een keer. Ook als je alleenstaand bent en er wel eens uit wil, is dit een fijne manier van tijdsbesteding. De sfeer onder vrijwilligers is goed. Een goed team is ook een voorwaarde als je met nieuwe mensen aan de slag gaat. Wij hebben ook veel vriendschappen opgebouwd in de vakantieweken, dus helemaal loskomen zullen we zeker niet.”

Meer informatie over het vrijwilligerswerk bij Het vakantiebureau: www.hetvakantiebureau.nl/vrijwilliger.

Vrijwilligers in de vakantieweek Ria en Gerrit Ardon
vrijwilliger vakantieweek
vrijwilliger vakantieweek