Zorgvrijwilliger Meta “Deze doelgroep is zó puur”

Met een werkverleden in de Z-verpleging en ervaring als voetreflexthearapeut draait Meta van Geest uit Hoogerheide al heel wat jaren mee in de vakantieweken van Het vakantiebureau. Naast zorgvrijwilliger is ze ook zorgcoördinator in de weken voor mensen met een verstandelijke beperking. “Ervaring is niet noodzakelijk, affiniteit met de doelgroep is wel een pré om dit dankbare vrijwilligerswerk te doen.” 

Zo’n tien jaar geleden draaide Meta al mee in de vakantiegroepen. “Mijn zwager en schoonzus, Dirk en Margriet, vroegen destijds of ik een weekje wilde meehelpen in de recreatie als recreatiecoördinator in de vakantiegroep. Dat was leuk, maar niet helemaal mijn ding. Ik ben van de structuur en ben er ‘teveel verzorgende voor’. Toen er in Lunteren een vraag kwam voor een klein groepje verstandelijk beperkte gasten, heb ik die kans met beide handen aangegrepen. 

Nu draai ik in twee groepen voor mensen met een verstandelijke beperking mee als zorgcoördinator. Het zijn twee heel verschillende groepen met een fijn team vrijwilligers. Als ik zou moeten stoppen met één week, zou ik niet weten welke ik moet kiezen. ‘Een gouden team moet je niet uit elkaar halen’, noemt coördinator Wim van der Tas van Het vakantiebureau het gekscherend, en daar sta ik helemaal achter.”

Sterk team vrijwilligers

Toch heeft ook het team zorgvrijwilligers af en toe nieuwe aanwas nodig. “Dit jaar hebben wij twee nieuwe vrijwilligers in de groep. Zij vonden het ook meteen geweldig. Je hebt elkaar echt nodig. Je accepteert van elkaar hoe je bent. De één is creatief en praktisch, de andere is van de grapjes en soms een beetje chaotisch, en weer een ander houdt meer van structuur en overzicht.  Zo benut je elkaars talenten en versterk je elkaar in het leuk maken van de week. We spreken elkaar aan op wat nodig is. Dat maakt ons tot een sterk team.”

Een vast gezicht 

“Net als in de andere vakantieweken heb je in deze week als vrijwilliger twee gasten onder je hoede voor wie je verantwoordelijk bent. Iedere gast heeft dus één vast gezicht. En dat is fijn want in de zorginstelling waar deze gasten wonen, zien ze vaak al zoveel gezichten. Zo’n vast gezicht geeft hen echt even rust. Tegelijkertijd merk je dat deze gasten heel flexibel zijn, ze zijn meestal al gewend om veel te switchen. Ze vragen gemakkelijk om hulp.” 

Knuffelen en kroelen met gasten

“Als vrijwilliger bouw je zo snel een band op met de gast. Deze mensen zijn zó puur. Je merkt meteen aan hun gedrag hoe ze zich voelen. Maar de gasten merken ook aan jou of je jezelf bent. Dat voelen ze van nature aan. Het mooie aan deze week vind ik het lichamelijke contact met de gasten. Hier mag je lekker knuffelen en kroelen. Dat hebben ze ook echt even nodig.”  

We maken ook leuke uitstapjes met de gasten zoals een activiteit in het bos, een bezoekje aan de dierentuin, naar de markt met zijn heerlijke geuren, een middagje zwemmen of een ritje op de duo-fiets. De gasten vinden het heerlijk om nieuwe ervaringen op te doen! Het zijn allemaal dingen die ze thuis niet zomaar gewend zijn om te doen.”

Socialer geworden in de vakantieweek

“Vanuit zorginstellingen krijgen we soms mooie reacties terug. Zo was er eens een gast die erg op zichzelf was en er vaak alleen op uittrok op de fiets. Aan het programma deed hij eigenlijk nooit mee. Maar door de jaren heen is hij hier steeds socialer geworden. Hij komt nu ook op de groep zitten en praat met anderen. Vanuit zijn woongeving kregen wij terug ‘Jullie hebben er zó aan bijgedragen dat hij weer vertrouwen heeft gekregen in de mensen om hem heen’. Hij kreeg hulp van de diaconie om met de vakantieweek mee te gaan. Nu helpt hij zelf de diaconie in de tuin van de kerk.”

Een weekje meedraaien in de vakantiegroep voor mensen met een beperking kan Meta aanbevelen. “Het kost energie, maar je krijgt er vooral veel energie voor terug. Je ziet aan het eind van de week dat de gasten een fantastische week hebben gehad. Dat is het belangrijkste. Twijfel je nog, kom het gewoon een keer ervaren!”

Denk je na het lezen dat het werken in deze speciale vakantieweek wel iets voor jou is, maar heb je nog vragen? Neem dan contact op met Wim van der Tas, vrijwilligerscoördinator van Het vakantiebureau, per mail wvandertas@hetvakantiebureau.nl. Of lees eerst meer informatie over vrijwilligerswerk bij Het vakantiebureau

Zorgvrijwilliger helpt gehandicapten