Hoe is het nu met Jaap van der Kooij

Juist in deze tijd willen we als organisatie graag met elkaar in contact blijven en is het goed om te weten hoe het iedereen vergaat, In deze rubriek ontmoeten we mensen die op velerlei wijze betrokken zijn bij onze mooie organisatie. Hoe gaat het met ze? Deze week is het de beurt aan Jaap van der Kooij, weekcoördinator in onze vakantieweken.

Hoe gaat het met je?
Ondanks de maatregelen gaat het met mij prima hoor. Alhoewel voor iemand die niet stil kan zitten dit wel een heel vervelende tijd is. Maar vervelen doe ik mij niet hoor.
Leny (mijn vrouw) en ik hebben elke week wel één of twee dagen dat we ouderen met een bezoekje vereren. M.n. ouderen van de Barendrechtgroep, maar ook wel leden van de PCOB en dat wordt heel erg op prijs gesteld. Zeker de mensen die alleen zijn en weinig of geen ander bezoek hebben. En gelukkig wil men ons graag ontvangen. En daar krijg je zoveel voor terug. Maar ook voor de PCOB is er nog allerlei werk te doen hoor. Vergaderingen en gesprekken met de gemeente over b.v. huisvesting en we zijn in oktober gestart met Automaatje in Barendrecht. Ook een initiatief van de ouderenbonden. Maar de activiteiten met ouderen liggen ook allemaal stil. Mensen hebben het er wel heel moeilijk mee.

Heb je een leuke herinnering aan eerdere vakantieweken?
Het feit dat ik het vreselijk vindt dat ik dit afgelopen jaar geen enkele vakantieweek heb kunnen begeleiden zegt al genoeg. Ik leef er altijd al weken naar toe. Die weken zijn altijd feestjes voor mij en als je dan ziet wat het met de gasten doet ben ik helemaal blij. De minst leuke herinnering dateert van 2018 toe ik in Putten door een van de gasten ben aangereden. Ik heb daar wel anderhalf jaar mee gezeten. Dat was flink balen. Maar nu kan ik weer alles met mijn been.

Wat mis je op dit moment?
Ik heb altijd in het welzijnswerk gezeten en vindt de omgang met anderen geweldig. En dat kan nu dus niet. Verjaardagen kunnen niet worden gevierd. Begrafenissen volgen via het computerscherm. Het is allemaal niet echt leuk. Vandaar dat we ouderen bezoeken. Dat mes snijdt ook altijd naar twee kanten.

Heb je nog een leuke tip voor de lezers om de corona-tijd door te komen?
Iedereen kent wel mensen in zijn of haar omgeving die eenzaam zijn. Het kost geen moeite om mensen te bellen of te bezoeken. Maar bellen kan vanuit huis en je hoeft alleen maar te luisteren. Een klein gebaar met een groot bereik. Dat geeft echt heel veel voldoening. En mocht je vrijwilliger wille zijn in een vakantieweek van het vakantiebureau denk dan vast eens na over programmaonderdelen. Zo kwam ik iemand op Facebook tegen, die voor alle provincies een verhaaltje had gemaakt, waar plaatsnamen in verstopt zaten. Een prima tijdverdrijf waar mensen straks in de vakantie weer met veel plezier aan zullen werken.

Als straks de beperkende maatregelen zijn opgeheven, wat ga je dan als eerste doen?
Dan ga ik zeker weer een vakantieweek met de Barendrechtgroep voorbereiden. Maar ook weer de activiteiten met de ouderen van de PCOB opstarten.

Hoe belangrijk is Hetvakantiebureau.nl voor jou?
De laatste jaren was ik gemiddeld 4 – 5 weken actief als vrijwilliger en zeg maar dat het mij aardig van de straat afhield. Ik vind het geweldig leuk om met de programmering bezig te zijn en vind leiding geven een zaligheid.

Wat wens je de lezers toe? / Waar put je hoop uit in deze tijd?
Ik wens de lezers toe, dat zij zich kunnen en zullen houden aan alle regels die ons worden opgelegd zodat zij niet besmet worden met het virus. Houdt vol, zodat we met elkaar in 2021 weer kunnen genieten van alle sociale contacten. Wat een mens ben je pas tussen andere mensen. Hoop put ik uit de geschiedenis. Altijd zijn we er met elkaar weer bovenop gekomen. Na de tweede wereldoorlog maar ook met de watersnood in 1953. En tot slot heb ik veel steun aan mijn geloof.

Wat je verder nog kwijt wilt:
Ik zou het fijn vinden wanneer jonge senioren het vrijwilligerswerk gaan omarmen. Dat is een moeilijke groep om aan je te binden, terwijl wij hen heel goed kunnen gebruiken bij tal van activiteiten.

Benieuwd hoe het met iedereen is?
Hieronder leest u ook de eerdere verhalen terug:

De heer Adema, gast in onze vakantieweken
Helena van den Heuvel, weekcoördinator in de weken van Hetvakantiebureau.nl
Peter Boon, weekcoördinator in de weken van Bijzondere Vakanties
Lucy Rademacher en Tiny Luja, locatiemanagers van De Heerenhof
Mevrouw Kirchner, gast in onze vakantieweken
Dianne Bom, recreatiecoordinator in de weken van Hetvakantiebureau.nl
Henny de Ruiter, vrijwilliger in de weken van Hetvakantiebureau.nl en Bijzondere Vakanties
Henk Kamerbeek, locatiemanager van Nieuw Hydepark
Mevrouw van Dijk, gast in onze vakantieweken
Hennie Jensen, vrijwilliger in de vakantieweken van Hetvakantiebureau.nl